Minioren: zwemmers tussen de 6 en 12 jaar
Heb jij je A en B diploma gehaald en wil je je verder ontwikkelen als zwemmer? Dan ben je van harte welkom bij de minioren zwemmers. De trainingen zijn afwisselend en in verschillende oefeningen komen alle zwemtechnieken aan bod. We vinden het voor deze zwemmers vooral van belang dat ze plezier hebben en houden in het zwemmen.
In de minioren groep worden de zwemmers met heel veel plezier voorbereid op het meedoen aan wedstrijden. Daarbij focussen we in eerste instantie op het aanleren van de techniek, want dat vormt de basis van iedere (goede) zwemmer. Als je al enige tijd zwemt in de minioren en je begint de techniek goed onder de knie te krijgen, dan gaan we uiteraard ook werken aan je conditie en het opbouwen van snelheid
Voor minioren zwemmers zijn er ook wedstrijden, zo doen we mee aan het miniorencircuit, niveauwedstrijden en voor de oudere minioren het lange afstandscircuit. De minioren zwemmen dan relatief korte afstanden tegen leeftijdsgenoten van andere zwemverenigingen. Zwemmers kunnen deelnemen op het moment dat ze van het startblokken in het zwembad kunnen duiken. En voor de jongste/minst ervaren zwemmers is er in het zogenoemde swimkick-programma ruimte om het zwemmen in wedstrijdverband te leren. In dat programma wordt er namelijk met enige coulance door de officials naar de zwemtechniek gekeken.
Minioren trainen bij voorkeur minimaal 2x per week en kunnen in overleg met de trainers uitbreiden tot 4x per week trainen.
Junioren/jeugd: jongeren tussen 12 en 18 jaar
Ben jij een al wat geoefende zwemmer of begin je pas net? In deze categorie zwemmers is alles mogelijk! We splitsen de zwemmers op in verschillende trainingsgroepen en passen de trainingen aan op het niveau van de (individuele) zwemmers. Zo zwem je altijd met leeftijdsgenoten, maar kan je toch aan je eigen ontwikkeling in het water werken.
Trainingen bevatten zowel techniek, als conditie en werken aan snelheid. Ieder zwemseizoen stellen de zwemmers in overleg met de trainers hun doelen voor dat jaar vast. Zo kan de zwemmer werken aan zijn of haar techniek (bijvoorbeeld de vlinder- of schoolslag), aan keerpunten, onderwaterfase of de start. En de meer ervaren en competitieve zwemmer kan het behalen van een bepaald limiet of deelname aan de provinciale of nationale kampioenschappen tot doel stellen. De trainingen worden door de trainers/coaches zo opgesteld en opgebouwd dat zwemmers maximaal worden ondersteund in het behalen van hun doelen. En bij (de voorbereiding op) zwemwedstrijden worden zwemmers uiteraard geholpen, bijvoorbeeld in het bespreken van de tactiek en het opstellen van een raceplan.
Ook in deze groep staat plezier in (en rond) het zwemmen centraal. We stimuleren de saamhorigheid en het groepsgevoel. Dat doen we onder andere door het organiseren van activiteiten zoals trainingsdagen, sponsoractiviteiten of clinics. Daarnaast worden deze zwemmers in wedstrijden regelmatig ingedeeld in estafettes waar juist de groepsprestatie centraal staat. Verder ondersteunen we de zwemmers die kampioenschappen (gaan) zwemmen met workshops zoals sportvoeding en mentale kracht.
Zwemmen is een intensieve sport, waarbij veel trainen noodzakelijk is om tot goede prestaties te komen. Voor deze groep zwemmers is het dan ook aan te raden om naast het zwemmen een landtraining (core, stabiliteit en flexibiliteit) in te passen. De junioren en jeugdzwemmers trainen bij voorkeur 4x per week waarvan 1x landtraining.
Senioren/masters: volwassenen (vanaf 18 jaar)
Wil jij je zwemslag(en) en/of conditie verbeteren en zoek je trainingsmaatjes om gezamenlijk baantjes te trekken. Dan ben je van harte welkom bij de senioren/masters groep van AZC.
Onder begeleiding van een gediplomeerd trainer wordt je getraind op techniek en uithoudingsvermogen in het water. Tijdens de training komen alle zwemslagen aan bod; schoolslag, vrije slag/borstcrawl, rugslag en vlinderslag. En of je neen beginnende zwemmer bent of juist al een meer ervaren gevorderde (wedstrijd)zwemmer bent, de trainingen zijn geschikt voor iedereen.
Senioren wedstrijdzwemmers: De competitieve 18+ zwemmer kan zich verder ontwikkelen in de senioren groep. De trainingen kennen eenzelfde opbouw en doel als bij de fanatieke junioren/jeugdzwemmers en zijn erop gericht om maximaal te presteren tijdens de belangrijke wedstrijden. Senioren wedstrijdzwemmers trainen minimaal 4x per week en vullen dat aan met 1x landtraining (core, stabiliteit, flexibiliteit).
Masterzwemmen: De groep masterzwemmers is groot en divers en zwemmers van alle niveaus zijn welkom!
Master recreatief: Ben je een ervaren zwemmer en wil je je conditie op peil houden of ben je een beginnende zwemmer die zijn/haar techniek wil verbeteren en tegelijkertijd wat aan zijn/haar conditie wil doen? Dan is recreatief masterzwemmer wat voor jou. In deze groep focussen we op het behouden/aanleren van de zwemtechnieken en wordt daarnaast gewerkt aan de conditie. De recreatieve zwemmer traint bij voorkeur 2x p week om fit te blijven en de zwemprestaties op niveau te houden.
Masters wedstrijdzwemmers: Als je een wat fanatiekere master zwemmer bent en je wil ook (af en toe) wedstrijden zwemmen, dan is de master wedstrijdgroep wat voor jou. De trainingen richten zich op techniek, conditie en snelheid en ondersteunen je op die manier bij het presteren op master wedstrijden. Voor deze groep telt niet alleen de prestatie, maar ook de gezelligheid. Er zijn regionale en landelijke wedstrijden, waarvan de Open Nederlandse Master Kampioenschappen (ONMK) de belangrijkste en ook gezelligste wedstrijd van het seizoen is. De master wedstrijdzwemmer traint bij voorkeur 3-4x per week.
Overige groepen
Daarnaast zijn er tevens een paar overige groepen die ook onderdeel uitmaken van AZC Swimming:
Alphense Zwemclub AZC
Opgericht op 17 maart 1926;
Koninklijk goedgekeurd;
Aangesloten bij de KNZB
Zwembad Aquarijn
Cantharel 10
2403 RA Alphen aan den Rijn
K.v.K. 40445873
IBAN NL78RABO0301640327
Deze website is genoemd naar het originele papieren clubblad dat jarenlang de bron van informatie was voor alle leden van onze vereniging.... totdat het internet zijn intrede deed. Als hommage aan dit mooie clubblad (getiteld 'Waterpraet'), hebben we de website dezelfde naam gegeven.